Idéen om at have et sted, hvor man samler mange eksotiske dyr til folks fornøjelse går mange år tilbage, faktisk helt til omkring år 1.500 f.kr., hvor man holdt en giraf fanget i Egypten. Dengang blev dyrene primært brugt til underholdning for menneskemasserne, men foregik stort set på samme måde som i dag. Der var dog nogle undtagelser, som har mere forbindelse til det vi i dag kender som cirkusser, hvor store burer med dyr blev transporteret på tværs af landegrænser, for at vise andre lande dyr, de måske aldrig havde set. I dag har mange zoologiske haver stadig til formål at underholde masserne, men har også mange andre funktioner.

Zoologisk haver i dag bruger ofte mange ressourcer på at undervise folk om de dyr de har, og prøve at bevare dem på bedst mulige måde. Dette kommer nok bedst til udtryk ved Panda-programmet fra Kina. Der har man formået at tage en dyreart der ville have været uddød inden for kort tid, og gjort det muligt for den at formere sig, og blive bevaret som dyreart på jorden.

Danske zoologiske haver

Den vel nok bedst kendte danske zoologiske have er den fantastiske Københavns Zoo, der med over en million årlige besøgende er Danmarks bedst besøgte zoologiske have. Københavns Zoo har enormt mange eksotiske dyr, for eksempel tigere, bjørne, aber, og i 2018 får de oven i købet et af de mest sjældne dyr i hele verden, den føromtalte panda. De har indgået et samarbejde med Kina om at få to kinesiske pandaer Mao Sun og He Xing til den danske zoologiske have, som Københavns Zoo regner med vil være med til at drive væksten i haven fremadrettet. Der findes ikke mange pandaer i Europa, men hvis man vil virkelig ønsker at se en, er det også muligt i blandt andet Scotland og Belgien.

Udover Københavns zoo findes der også en Zoo i Aalborg, Odense og Givskud. Disse zoologiske haver er dog knapt så besøgt som den i København, men er også fantastiske på hver deres facon. Desuden er der et utal af de ”uofficielle” zoologiske haver som Knuthenborg Safaripark, Jesperhus Resort, og Randers Regnskov, som eksempler.  

Atypiske former for zoologiske haver

I gamle dage har der været enormt mange eksempler på atypiske zoologiske haver. Der har i forbindelse med ”World’s Fair” i Paris blandt andet været det de kaldte en ”neger by”, hvor man havde importeret mørkbrogede mennesker for at udstille dem for de parisiske indbyggere, som aldrig havde set den slags mennesker før. Desuden hører ting som akvarier også ind under zoologiske haver. I Danmark tæller det blandt andet Kattegatcentret og AQUA Akvarium i Silkeborg. Disse akvarier fungerer langt hen af vejen som en traditionel zoologisk have, hvor haverne ganske enkelt bare er erstattet af akvarier, da det ikke er helt optimalt at opbevare fisk, hajer og skaldyr i en have.

Mange mindre zoologiske haver er skudt frem

Over tid er der også skudt mange mindre zoologiske haver frem. De såkaldte mini-zoos finder man over hele landet. Disse zoologiske haver har typisk et noget mindre udvalg af dyr end de store haver. Og ofte er mange af dyrene af danske oprindelse. Så det er nogle rigtig gode steder at tage sine mindre børn med til, så de kan lære om den danske dyrefavne.

Mange af disse mindre zoos har da også familier med små børn som deres primære målgruppe. Og derfor har de ofte en del klappevenlige dyr, som børnene kan komme helt tæt på, så de rigtig kan lære dyrene at kende på tæt hold.

Et godt eksempel på sådan en zoo er Nymarksminde Mini-zoo, som ligger i Vodskov i Nordjylland. Her er den primære dyrebestand netop bestående af danske dyr, som børnene både kan være med til at fodre og som de kan komme helt tæt på.

 

Disclaimer